fbpx

DE BRUG-1


Mijn concept huis  De Brug  van werk naar…

Je kent het vast wel: je begint aan een hardloopwedstrijd, het startschot gaat en vol adrenaline ren je weg. Halverwege kom je erachter dat je te snel van start bent gegaan. Je bent leeg en kapot, de concurrentie loopt je van alle kanten voorbij totdat je door de finish uit je lijden verlost wordt. Het herstellen kan beginnen en nog belangrijker je kunt leren van je fouten zodat je de volgende keer beslagen ten ijs komt.

In ons dagelijks leven is er geen finish. Vroeger zorgde de kerk voor een finish op zondag. Voor de komst van de mobiele telefoon en de laptop was er om 17.00 uur een finish, we deden de deur van ons werk achter ons dicht en gingen naar huis. Thuis hadden we niks anders dan een kladblok voor ideeën en to-do lijstjes voor de volgende dag.

Ik kwam er op een gegeven moment achter dat zodra ik eenmaal thuis was aangekomen, na het eten de kinderen naar bed bracht en vervolgens weer met de laptop op tafel aan het werk ging. Ook op zaterdag en soms op zondag werkte ik door om mijn deadlines en doelen te halen. Met slecht slapen en vermoeidheidssymptomen als gevolg. Ik had geen burn-out maar had wel genoeg dagen waarvan ik dacht wat heb ik vandaag in hemelsnaam voor productiefs gedaan. Als ik de onderzoeken met burn-out cijfers erbij pak was ik niet de enige. 1 op de 8 werknemers loopt rond met burn-out klachten en in de grafiek is een stijgende lijn te zien voor de komende jaren.

De 3 ultieme thuiskom-ervaringen.

1. Het idee van dit huis:

“The greatest geniuses sometimes accomplish more when they work less” Leonardo da Vinci

Als je aan het eind van de dag naar dit huis rijdt, dan zet je de fiets in de garage of parkeer je de auto rechts van het huis onder in de kelder. Je loopt de voordeur binnen en komt in een schitterende witte design-hal waar van links naar rechts (waar de trap begint) een mooie houten lijn loopt. Je zet je werkspullen neer en loopt naar de trap. Daar begint de eerste trede met veel wit en weinig hout en langzaam veranderd de trap naar minder wit en meer hout, langs de trap wordt steeds meer ruimte gemaakt voor mooie planten en de ruimte transformeert van mooi zakelijk en strak naar mooi vriendelijk en warm. Je doet de deur open en snuift de geur van jouw thuis op. Daar waar mensen komen of zijn waar je om geeft, waar je jezelf kunt zijn en waar je jezelf weer op kan laden voor de volgende dag. Dit is thuis komen, misschien wel belangrijker dan ooit te voren in de geschiedenis van het bestaan van een huis.

De woonkamer is licht door de vele ramen en er is gebruik gemaakt van mooie natuurlijke materialen. Design springt je gelijk in het oog. De keuken heeft een kastdeur naar buiten toe, als je hem open doet zie je allemaal verse kruiden hangen voor een heerlijk gerecht. Er is ook een ruimte waar je je rustig terug kan trekken om te genieten van het uitzicht of om even rustig wat te lezen.

2. We leven 80 tot 90% van de tijd binnen.

Daarom is er een grote veranda gericht op het zuiden. In de winter kan je hier heerlijk uit de wind in de zon je vitamide D op peil houden. Dit voorkomt winterdepressies. Daarbij gaat er niks boven frisse lucht voor de gezondheid.

3. Elke zonnige avond genieten van de kunst van de zonsondergang.

Boven op het dak zie je een houten kapel. Deze kijkt uit op het westen waar tegen de avond zo vaak iets verschrikkelijks moois gebeurd en waar we toch vrij regelmatig niet bij stil staan. Deze ruimte maakt het mogelijk om ervoor te gaan zitten met een kop thee of koffie of met een glas wijn.


 

 

 

2 gedachten over “DE BRUG-1”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *